13 January 2009

Menu Kampung

Ayam Masak Kicap

Bahan2nya

1/2 Ekor Ayam(Di Goreng)
2 batang serai(Di Titik)
1 inci Halia
1 labu Bawang Besar
3 Ulas bawang putih*
2 Biji Cili Hijau*
2 biji Cili Merah*
5 Sudu Besar kicap lemak manis
1 Sudu Besar sos tiram
Minyak untuk menumis
*Dihiris

Cara2nya
Tumis bahan2 hiris sehingga kekuningan.
tambahkan sedikit air,kicap lemak manis dan sos tiram.
kacau diatas api sedarhana..masukan ayam yg telah digoreng tadi.
biarkan seketika sehingga bahan mesra dengan ayam.

Pucuk Ubi Masak Lemak

Bahan2nya
Pucuk Ubi
Tempe
250 gm Santan
3 Biji Bawang Kecil*
3 Ulas Bawang Putih*
segenggam ikan Bilis*
3 Tangkai cili Padi*
1 Batang Serai(dititik)
Sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa
*ditumbuk

Cara2nya
Bersihkan dan celur pucuk ubi hingga lembut.toskan .
Campurkan semua bahan dalam satu periuk sehingga masak


Sambal Belacan Jawa

Bahan2nya

2 Tangkai cili merah
3 tangkai cili Padi
1 inci belacan Bakar
Gula dan Garam secukup rasa
2 Biji Limau Kasturi

Cara2nya
Cili digorenghingga layu
angkat ..toskan ,tumbuk bersama belacan..tambahkansedikit garam dan gula
(ikut Suka)
di hidang bersama perahan limau kasturi


Ulam Petai dan Timun


Ikan Masin Gelama

Assalamualaikkum..WBT...

Terliuq tgk gulai lemak pucuk ubi Cik Mat Gebu..ini yg membuatkan saya excited sangat nak mencuba...tapi tulang ikan kurau masin tu saya gantikan dengan Tempe.(ala2 jawa gitu)..berbeza sedikit..tapi rasanya still mengancam..

Cubalah...

No comments: