19 January 2009

Ayam Kurma Rose

Ayam Kurma Rose

Bahan2nya

1 Ekor Ayam
10 Biji Bawang merah kecil*
5 ulas bawang putih*
2 inci halia*
10 Biji Kurma Rotab*
5 Biji Tomato*
30 Sen Daun Ketumbar
10 Tangkai cili kering*
2 helai daun salam
1 sudu besar garam massala
2 Sudu besar kicap pekat
air asam jawa
garam dan gula secukupnya
* di kisar

Bahan2 Tumis
2 Kuntum Bunga Lawang
4 Biji Buah Pelaga
4 Kuntum Bunga Cengkih
1 Batang Kayu manis

Cara2nya
Ayam dibersihkan dan diperap dengan garam dan kunyit dan di goreng separuh masak.
Panaskan minyak dan masukan bahan2 tumis dan bahan2 kisar (kecuali tomato dan buah kurma) dan Garam masala sehingga kekuningan.
Masukan Kurma dan tomato yang dikisar tadi..masak sehingga wangi..
Masukan kicap dan daun salam..garam dan gula secukup rasa.
Akhir sekali Masukan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi..biarkan seketika dengan api sedarhana sehingga kuah menjadi pekat.


No comments: