16 January 2009

Mee Kari

Mee Kari

Bahan2nya

Untuk Kuah
2 Labu Bawang besar*
4 ulas Bawang Putih*
1 inci halia*
5 Tangkai Cili Kering*

50 gm ikan bilis
Santan kelapa dari 1 biji kelapa
1 paket bebola ikan
250 gm Isi kerang
250 gm isi ayam (dipotong dadu)
air asam jawa secukupnya
garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Daun kari

2 paket kecil serbuk kari ayam/daging (dibancuh dlm air panas)

*DiKisar

Bahan2 sampingan
Tauhu digoreng dan dipotong
Taugeh
Telur rebus
Bawang goreng
Sawi
Cili merah
Limau kasturi

cara2nya
Panaskan minyak
Masukkan bahan yang dikisar dan tumis sehingga naik bau
masukkan cili
Masukkan kari, daun kari dan sedikit air
Masukkan ayam,isi kerang, udang kering
Bila ayam separuh masak, masukkan santan dan masukkan bebola ikan
masak hingga kuah masak, hidangkan bersama mee kuning dan letakkan bahan2 sampingan.


No comments: