19 January 2009

Acar Rampai

Acar Rampai

Bahan2nya

2 biji timun
1 batang lobak merah
2biji Cili merah
2 biji Cili hijau
1 Labu bawang besar di belah 8
4 ulas bawang putih, dibelah dua (dihiris halus)
1 inci halia muda, (dihiris halus)
1 camca besar udang kering ( tumbuk kasar)
Gula dan Garam secukupnya
Perahan Air asam jawa

Bahan2 Tumis
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 camca teh biji sawi

Cara2nya
Timun dibuang empulur, dipotong memanjang.. Lobak merah dipotong memanjang seperti timun.keduanya direndam dengan sedikit air kapur selama 30 minit.
Panaskan 2 camca besar minyak. Tumis bahan2 tumis hingga wangi. Masukkan bawang putih dan halia hiris serta udang kering. Kemudian masukkan gula dan air asam jawa. Masak hingga pekat.
Masukkan belahan bawang besar,cili hijau, cili merah dan lobak merah, kacau hingga lobak lembut sedikit. Masukkan timun dan gaul rata dan masak 1 - 2 minit.
masukan gula dan garam secukup rasa

No comments: