11 January 2009

Menu Ahad

Siakap Tiga Rasa

Bahan2nya
2 Ekor Ikan Siakap(Di Bersihkan Dan di goreng)
Tepung Jagung
5 Tangkai cili Padi( Di Potong)
5 tangkai Cili kering*
1 Labu Bawang Besar*
4 Ulas Bawang Putih*
1 Inci Halia Muda*
1 Biji Tomato
2 Sudu Besar sos Tomato
I sudu Besar Sos ikan
Nenas Muda
Timun
Gula dan Garam secukupnya
Minyak utk menumis
(*Bahan Kisar)

Cara2nya
Goreng ikan yg telah dilumur dgn kunyit garam dah tepung jagung hingga masak
(ikut kesukaan masing2)
P
anaskan Minyak,tumis bahan2 kisar hingga kekuningan.
Masukan cili padi,sos ikan dan sos tomato
kacau hingga naik minyak ,
tambahkan sedikit air jika terlalu kering
Masukan gula dan garam secukup rasa.
Akhir sekali masukan Timun dan Nenas,kacau seketika.
Tuangkan ke atas ikan yg telah digoreng tadi.



Udang Goreng Sos Tiram

Bahan2nya

Udang Putih
1 Inci Halia Muda*
1 labu Bawang Besar *
3 Ulas Bawang putih*
2 Tangkai Cili Hijau
2 Sudu Besar Sos Tiram
1 Sudu Besar Sos Ikan
sedikit cili giling
Gula dan Garam Secukup Rasa
*Di Hiris

Cara2nya
Goreng Udang Hingga masak- Ketepikan.
Tumis Bahan2 Yg di hiris dan cili giling hingga kekuningan.
Masukan sos tiram dan sos ikan..kacau sebentar..masukan cili hijau,
masukan gula dan garam secukup rasa..dan akhir sekali masukan udang.
Kacau sebentar.


Chicken Tomyam

Bahan2nya
1/2 Ekor Ayam(Di Buang Kulit)
1 Labu Bawang Besar
5 Ulas Bawang Putih
I Inci lengkuas
3 Batang Serai(Dititik)
1 Sudu Besar Tomyam Paste
Daun Limau Purut
2 Biji Limau Nipis(ambil Jusnya)
5 Tangkai Cili Padi
2 Biji tomato
1 Btg Lobak Merah
Cauliflower
Daun ketumbar
2 Liter Air

Cara2nya
Didihkan air bersama serai Bawang putih,lengkuas,serai dan Tomyan Paste.
Masukan ayam..masak hingga ayam masak.
Masukan sayur2an,jus limau nipis,daun limau purut dan daun ketumbar.
siap untuk hidangan


No comments: