14 November 2009

Nasi Mandhi & Ayam Tandoori

Nasi Mandhi

Bahan2nya

3 cawan beras Herba Poney Tajmahal@basmathi -bersihkan dan toskan
3 sudu besar minyak sapi
4 cawan air atau secukupnya
1 biji bawang besar - mayang halus
3 ulas bawang putih -mayang halus
1 inci halia -mayang halus
1/3 cwn kismis
Rempah tumis
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
Sedikit pewarna kuning- guna
Garam secukup rasa.

Cara2nya
Panaskan minyak sapi dan tumis bawang besar,bawang putih dan halia
masak sehingga kekuningan.
Masukkan kismis, goreng sebentar dan masukkan pula air, biar mendidih.
Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam rice cooker/periuk
Masukkan beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa.
Bila nasi kering, buat beberapa lubang dan titiskan perwarna kuning
kacau/gemburkan nasi dah biar hingga nasi masak.

Ayam Tandoori

Bahan2nya
1 Ekor Ayam-dipotong dan dibersihkan
1 cawan yourght
2 inchi halia-di tumbuk
1 peket rempah tandoori maggi
3 sudu besar minyak sapi
1 sudu kecil gula perang
sedikit jus lemon

Cara2nya
Bersihkan ayam dan toskan seketika
Gaulkan ayam bersama bahan2 diatas..perapkan ayam bersama bahan2.
bakar ayam di api 180'c selama 45 minit atau sehingga ayam masak

Nota Kaki:- 1-Untuk menghasilkan ayam yang lembut perap ayam sekurang2nya 1 jam
2- Nasi Mandhi ini juga boleh dihidangkan bersama Dalca dan Acar jelatah

No comments: