03 January 2009

Mama's Chicken Rice


Mama's Chicken Rice


Bahan2nya


4 cawan beras wangi
6 cawan stok ayam (resipi dibawah)
2 helai daun pandan
2 inci halia, dititik
2 ulas bawang putih dititik

Bahan Stok Ayam
500 g rangka ayam
2 inci halia, dititik
3 ulas bawang putih, dititik
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 kuibPati ayam
2 batang serai
1 biji bawang besar
1 sup bunjut Adabi*
1/2 camca teh serbuk lada hitam*
(*untuk kegunaan kemudian)

Bahan Perap Ayam
1 ekor ayam.(potong 4 bahagian)
2 inci halia*
3 ulas bawang putih*
1 camca besar kicap pekat
1 camca besar oyster sos
2 camca besar madu
1 camca teh serbuk lada hitam
Sedikit garam
(*tumbuk lumat)

Bahan Sos
4 biji cili merah*
2 ulas bawang putih*
2 biji tomato*
2 camca besar cuka makan
2 camca besar sos cili
1 camca besar sos tomato
2 camca besar gula
Garam secukup rasa
(*dikisar halus)

Hiasan
Daun salad
Timun
Tomato
Hirisan daun bawang/daun sup
Bawang goreng

Cara membuatnya

UNTUK STOK :-
Rangka ayam dicuci bersih dan masukkan dalan periuk bersama semua bahan2 untuk stok kecuali serbuk lada hitam dan sup bunjut. Tuang 3 liter air, masukkan garam dan masak hingga mendidih. Kecilkan api dan renih 30 - 45 minit. Tambah sedikit lagi air jika perlu. Kemudian asing kan 6 cawan stok tadi untuk memasak nasi. Tambah sup bunjut dan serbuk lada hitam pada lebihan stok, didihkan 15 - 20 minit lagi.
UNTUK AYAM :-
Gaul semua bahan2 perap untuk ayam, tambah garam anggaran 1/2 camca teh, gaul rata dan simpan dalam peti sejuk sekurang2nya 2 jam. Kalau semalaman lagi sedap. Goreng Ayam sehingga masak.
UNTUK SOS :-
Campurkan bahan kisar halus bersama sos cili, sos tomato, gula dan garam. Masak atas api perlahan hingga pekat. Tambah cuka dan gaul rata. Masak sekejap lagi dan sesuaikan rasa. Angkat dan sejukkan.
UNTUK NASI AYAM :-
Toskan beras tadi dan masukkan dalam rice cooker, tuang stok ayam dan masukkan daun pandan, halia dan bawang putih titik tadi. Masak seperti biasa. Bila nasi masak, gemburkan nasi menggunakan garfu.

~SELAMAT MENCUBA~


No comments: