03 October 2008

My First Cookies.

Almond London

Bahan utama

125 g mentega
75 g gula aising
1 kuning telur
1 camca teh esen vanilla
225 g tepung gandum*
1 camca teh emplex*(*disatukan dan diayak)
335 g badam berkulit, digoreng hingga kuning keemasan, toskan atas paper towel

Bahan Lain:-
300 g coklat masakkan ( guna coklat masakan jenama "tulip")
1/2 camca besar lemak sayur
Badam cincang secukupnya, disangai hingga kuning keemasan
Paper cup saiz kecil secukupnya

Cara membuatnya:-
  1. Satukan mentega dan gula aising, kacau hingga sebati, masukkan kuning telur dan esen vanilla, terus memukul hingga berkrim.
  2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh yang lembut. Tutup doh dengan tuala lembap. Ambil sedikit doh, kurang lebih 3/4 camca teh dan salutkan doh tadi pada sebiji badam. Buat hingga habis.
  3. Bakar dalam oven pada suhu 150C selama 10 - 12 minit. Sejukkan atas jaringan. Cairkan coklat secara double boiler (meletak mangkuk tahan panas berisi coklat masakan di atas periuk air mendidih). Bila coklat cair, masukkan lemak sayur dan kacau rata.
  4. Ambil sebiji biskut yang "botak" tadi, masukkan dalam peper cup dan sudukan coklat masakkan hingga memenuhi biskut. Tabur sedikit badam cincang dan susun dalam bekas. Buat seterusnya dan susuh rapat2 anrata satu sama lain, tujuan untuk menjadikan biskut sedikit bujur bila coklat mula membeku nanti. Buat hingga habis dan biar coklat betul2 beku, baru simpan dalam bekas kedap udara....selamat mencuba!!!!

Orange Sprinkle

BAHAN A :-)
120 g mentega
20 g shortening/lemak sayur
80 g gula kastor/ guna gula aising)
1 camca teh oren paste

BAHAN B :-)
140 g tepung gandum
30 g tepung sagu
1/4 camca teh baking powder
1/4 camca teh garam/ikut suka
30 g biskut marie yang dikisar halus
20 g serbuk kacang hazelnut/gajus

BAHAN C :-)
Coklat cari secukupnya
Gula manik bewarna-warni

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Putar bahan A hingga sebati. Masukkan bahan B dan gaul hingga menjadi doh.
  2. tambah sedikit lagi tepung, sebab adunan jadi terlalu lembut.
  3. Canai doh 1/2 cm, terap dengan acuan kegemeran dan susuh atas dulang pembakar. Buat hingga siap. Bakar pada suhu 170C selama 20 minit atau hingga masak bergantung pada oven masing2.
  4. Sejukkan biskut atas jaringan, kemudian celupkan coklat cair dan taburkan gula manik bewarna-warni atasnya..

No comments: