25 February 2010

Mee Kari


BAHAN KUAH
1/2 ekor ayam
1 mangkuk kecil isi kerang
250 ml pati santan
1500 ml air
1 biji tomato, dibelah 4
1-2 camca besar cili kisar
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
6 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1/2 inci kunyit hidup*
5 biji buah keras*(*dikisar halus)
3 camca besar rempah kari daging
2 batang Serai

BAHAN TUMIS
3 biji bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
2 tangkai daun kari
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih

BAHAN MEE KARI

1 kg mee kuning,
Taugeh
Sawi
Hirisan daun sup/daun bawang
Tauhu, digoreng dan hiris
2 keping fish cake, goreng sekejap dan hiris
Bawang goreng
Hirisan cili hijau/cili merah
limau kasturi *jika suka

CARA2NYA
  1. UNTUK KUAH :- Satukan rempah kari, cili kisar dan bahan kisar halus, kacau rata. Panaskan minyak dalam periuk masukkan serai, masukkan bahan2 tumis dan masak hingga naik bau, masukkan bahan2 rempah tadi dan tumis hingga terbit minyak, gunakan api perlahan. Masukkan ayam, kacau rata. Tuang air dan biarkan mendidih, perlahankan api dan masak hingga ayam lembut.masukan tomato dan kerang. Biar mendidih.Tuang pati santan dan masukkan asam gelugor. Tambah garam dan gula secukup rasa.. Masak sekejap,masukaan garam dan gula secukup rasa
  2. PENYEDIAAN MEE KARI :- Ambil mee secukupnya dan letak dalam mangkuk sesuai, tuang kuah dan letak bahan lain. Perah limau kasturi sebelum dimakan.....


No comments: