Bahan2nya
600 g mee kuning
Daun Kucai
Taugeh
Sawi
Sedikit Hirisan daging
Bebola ikan
1 cawan udang
3 ulas bawang putih, cincang halus
2 camca besar cili kisar
2 biji telur
2 camca besar sos tiram*
1 camca besar sos tomato*
1 1/2 camca besar sos cili*
1 camca besar kicap pekat*
Kicap cair secukupnya
Hirisan daun sup
Bawang goreng
Hirisan cili merah
Hirisan tomato
Belahan limau kasturi(bahan sampingan)
Cara2nya
- Cuci mee, kemudian siram dengan air panas. Tos dan sejatkan. Cuci bersih sawi, asingkan daun dan batangnya, kerat2 daun sawi, ketuk sedikit batang sawi dan kerat. Kupas udang, cuci kulitnya dan rebus untuk stoknya. Cuci taugeh dan toskan. Ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang putih , masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan sos(*) dan kacau rata Masukan Hirisan daging yg telah di rebus tadi batang sawi dan udang. Masukkan cuka, sedikit kicap cair dan stok udang (anggaran 1/2 cawan).
- Masukkan mee, kecil kan api dan gaul mee hingga rata. Tolak mee ketepi kuali dan masukkan telur, kacau hingga telur kental dan gaul dengan mee tadi. Masukkan daun sawi, daun kucai dan taugeh, kacau rata. Rasa dan jika kurang masin, tambah lagi kicap cair.
- sedia untuk Hidangan
2 comments:
Hai cik Rose... Sekarang da tak sedih lagi cz da dapat tukar dekat ngan Ekram... Now kja kat Pejabat Daerah dan Tanah Kerian, Parit Buntar. Menyewa kat Nibong Tebal.. Kot terlalu kat nk g penang leh la singgah hehehehe...
Besh La mcm tu..Ekram Dah start kerja ker??
Post a Comment